Mistrovství světa veteránů v orientačním běhu 2023

Ve dnech od 12. do 18. srpna 2023 se na Slovensku v oblasti kolem Košic konalo mistrovství světa veteránů v orientačním běhu pro rok 2023, které pořádal klub OB ATU Košice. Závodu se zúčastnilo celkem 2734 závodníků ze 44 zemí světa. Veteráni závodili ve třech disciplínách: sprint, middle a long, přičemž pro sprint a lesní disciplíny se běžela rozřazovací kvalifikace. Součástí mistrovství veteránů byl také doprovodný veřejný 5 etapový závod KARST Cup, ve kterém mohli startovat orienťáci mladších ročníků. V tomto doprovodném závodě startovalo dalších 273 orientačních běžců. Na závodních tratích se tedy pohybovalo přes 3000 závodníků.

Organizátoři připravili pro závodníky modelové tréninky pro sprint, middle a long, které se daly absolvovat vždy den před danou disciplínou.

V sobotu 12. srpna 2023 se v Košicích běžela kvalifikace sprintu s centrem na stadionu Technické univerzity v Košicích, kde se také po ukončení kvalifikace konalo slavnostní zahájení celého mistrovství. Závodníci byli ve svých věkových kategoriích rozděleni do rozběhů zhruba po 40 lidech. Klub vytrvalostních sportů Šumperk na mistrovství veteránů reprezentoval Petr Miča v kategorii M40, ve veřejném závodě KARST Cup pak za klub bojoval Jan Miča v kategorii M16. Petr v kvalifikaci obsadil 31. místo po dvou výrazných chybách což stačilo na postup do A finále. Honza obsadil v první etapě veřejného závodu 3. místo.

V neděli 13. srpna 2023 se běželo v prostoru Starého Mesta finále sprintu. V tento den se již závodníkům dařilo o něco lépe, když Petr obsadil 26. místo a Honza vybojoval 2. místo.

Další závodní den připadl na úterý 15. srpna 2023, kdy se u obce Budimír běžela kvalifikace na lesní disciplíny. Tento den se šumperským závodníkům dařilo nejvíce z celého závodního týdne, když Petr vybojoval 15. místo ve svém rozběhu a opět se mu podařilo postoupit do A finále. Honza třetí etapu veřejného závodu dokonce vyhrál a průběžně se vyhoupl do vedení ve své kategorii po třech etapách.

Hned následující den, ve středu 16. srpna 2023, se u obce Kokošovice běželo finále middlu. Petr v tomto finále obsadil 29. místo, Honza ve čtvrté etapě KARST Cupu obsadil 4. místo.

Po volném dni startovala v pátek 18. srpna 2023 poslední etapa a to finále v longu v krasové oblasti u vesnice Silica. Petr v dlouhém a náročném závodě obsadil 28. místo, Honza v páté etapě vybojoval 2. místo, které také obsadil v součtu za všech 5 etap.

Na adresu organizátorů pak míří pochvala za bezvadnou organizaci závodů, kdy i při tak vysokém počtu závodníků a aut na parkovištích nevznikaly nikde žádné kolony, fronty či jiné zádrhely, stejně tak v centech jednotlivých závodů. Myslím, že si všichni závodníci tyto mezinárodní závody moc užili.

Několik fotek ze závodních dní, WMOC 2023, oficiální výsledky WMOC 2023, výsledky KARST Cupu, virtuální proběhnutí na trati middlu