Lipica Open, 6.-9.03.2015, Slovinsko


Již po sedmé jsme zahájili sezónu mezinárodním závodem Lipica open.
Po sedmé naše soustředění obsahovalo tréninky, závody, výlety, jeskyni, pršut, sklípek, pizzu u Čuka, zábavu, večírky… . A po sedmé nás Slovinsko nezklamalo.
Začali jsme ihned tréninkem, když pro některé to bylo první seznámení s krasovým terénem na mapě Krajna vas:
DH14 … DH18 … DH21 .
Po nákupu pršutu (ne, že bychom nevěřili, že opět kýtu vyhrajeme…, ale jistota je jistota) jsme vyjeli nad Terst, na hrad Socerb. Zde nám průvodce ukázal kudy se dobře za totáče utíkalo do Itálie a po jedné takové emigraci mohli místní jeskynáři objevit českou motorku i v jeskyni Sveta jama, kterou jsme letos navštívili.
Závody začaly krátkou tratí s centrem u Lipice na stejnojmenné mapě. Na dobrý výsledek ve dvoudenních závodech měli zaděláno 3. místem Ondrys (H16), Tuci (H21A), Kato (H21B), Ančik (D21A). 4. místem Vovo (H21A) a 8. místem Marťas (H14).
Po závodech jsme zamířili k moři, snad do nejhezčího města v Terském zálivu, do Piranu. Zde zachránil čest oddílu a tradici klubu Jožin, který se jako jediný vykoupal v moři. Nám ostatním, včetně Jožina, se podařilo také zachovat tradici … a dali jsme si zmrzlinu :-). A taky tradiční nákup trochu toho Teranu.
V neděli, stále za velmi větrného počasí, bylo centrum 2. etapy u Kazlje. Klasika se běžela na mapě Vahta. Dařilo se 6.Ondrysovi, 8.Jožinovi, 9.Jonymu, 11.Matesovi ze 47 závodníků v kat.H16. Také 1.byl Vovo, 5.Tuci, 7.Zdenál v H21A. Druhý byl Kato a 6.Pantány v H21B, vyhrála Ančik a 6.Hanice v D21A.
V celkových výsledcích za dva dny byl v mladších dorostencích Ondrys šestý. V H21B byl Kato druhý a odváží si ze závodů pěknou medaili a sklenici krašského medu.
Celkově vyhrála svou kategorii D21A Ančik a mimo jiné získala skalp vynikající Martiny Zvěřinové z LPU, 8. Hanice.
H21A vyhrál Vovo a na stupně s ním vystoupal 3.Tuci! A tak máme premiérovou fotečku s třemi našimi členy na mezinárodních závodech, kde evidentně chybí Vovovi v ruce maskot Kéňa a ten Krašský pršut, není náš… Vyhráli Rakušani. Pro další roky budeme muset posílit „otroki“.
Po závodě jsme ještě stihli navštívit Vipavu, kde jsme mimo jiné vykoumali, kde hledat ve vnitru skály pramen a na závěr dne byla tradiční večeře u Čuka.
Další etapy již mají, i když kvalitní, třetinovou účast závodníků. Závody probíhají na velmi dobrých mapách a proto na začátek sezóny vynikající trénink. My jsme se zúčastnili ještě třetí etapy s centrem u Ajdovščiny. Běželo se na mapě Hubelj . Uspěli v H16 6. Ondra, 10. Jožin, 11. Jony. V H21A vyhrál opět Vovo, 6. Šráma, 8. Tuci, v H21B 2. Kato, 4. Pantány, 7. Milda, 8. Lenon, 10. Matúš, v D21A 3. Ančik.
Po 3.etapě jsme jeli domů. Přesto jsme ještě využili poznávací trasu přes pohoří Trnovský gozd a Hrušica.
Časem se objeví fotky na oddílovém Rajčeti, a bude jich asi hodně. Fotil Ondrys, Zdenál, Ančik, Milda, Hanice, Šárka, Jožin, Šráma, já …